The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


"This website contains some English items,
such as the songs of Swami Sivananda,
under the title Uit de Satsang"
Swami Sivanandaji          Swami Chidanandaji


    


 

Wat is Nieuw?

29-1-20

Tijdschrift Februari 2020


14-01-20

Tijdschrift Januari 2020


28-12-19

Krant "De Standaard" zocht de oudste nog actieve Yogaleraar in Vlaanderen.
Het artikel over Narayana verscheen vandaag in De Standaard.

We hebben het artikel, je vindt het hier: DeStandaard.pdf

27-11-19

Tijdschrift December 2019

29-10-19

Aankondiging november 2019

29-10-19

Tijdschrift November 201908-10-19

Aankondiging oktober 2019

30-09-19

Tijdschrift Oktober 2019


23-8-19

23-8-19

Tijdschrift September 2019


09-6-19

De president van "The Divine life society" heeft vandaag (09-06-2019) mahasamadhi bereikt... hij diende zowel Sri Swami Sivananda ji maharaj als Sri Swami Chidananda ji maharaj... een groot verlies voor de spirituele wereld en The Divine life society in het bijzonder...

Korte bio van Swami Vimalananda

29-5-19

28-5-19

 

 

28-5-19

Tijdschrift Juni 2019


25-4-19

Tijdschrift Mei 2019


 

24-4-19

De achttien Poeraanas vertellen het verhaal van India. Ze behandelen allerlei onderwerpen, zoals de schepping, de zondvloed, de herschepping, familiegeschiedenissen, tijdvakken, dynastieën enz. Poeraana betekent: wat bestaat sedert onheuglijke tijden.
De Bhagavata Poeraana vertelt het verhaal van Bhagavaan Shrie Krishna, de bezitter van alle bhagas of heerlijkheden. Hij is de beste en belangrijkste van alle Poeraanas. Men noemt hem “de rijpe vrucht gemaakt van de nectar van de wensvervullende boom van de Vedas, die uit de mond viel van een fijnproever als Shoeka (zoon van Vyaasa, de schrijver van de Poeraanas)”.
Ze beschrijft karmaloos handelen (naishkarmya) gebaseerd op spirituele kennis, verzaking en devotie.
In plaats van voetnoten zijn noodzakelijke toelichtingen tussen haakjes gezet.

De eerste acht hoofdstukken vindt je onder "Boeken van wijsheid" - "uit de Bhaagavata Poeraana" - "Eerste boek".

We hadden al enkel hoofdstukken, je vind ze op dezelfde plaats.

28-3-19

Tijdschrift April 2019


13-3-19

De evenwichtshoudingen

Het gaat over op één been staan. De meest bekende is de Boomhouding, Vrikshaasana. Je zet de linkervoetzool tegen de rechterdij of je legt hem in de rechterlies als je lenig genoeg bent. Daarna hetzelfde aan de andere zijde.

De vraag is: wat doe je met je handen? Je kunt ze in Namaskaaramoedraa of in Gnyaana- of Chinmoedraa houden.

Moedraa betekent: zegel. Het is in het Hindi een geldstuk of een bankbiljet. Het metaal van het geldstuk is niet veel waard en het papier van het bankbiljet al helemaal niets, maar toch hebben beide een waarde, omdat het waarmerk van de staat erop staat.

Lees verder op: De evenwichtshoudingen

04-3-19

Wat is Yoga?
Het antwoord dat me direct in gedachten komt, is: Yoga is een staat van genade. De geest kent allerlei staten. De geest is nu opgewekt. Het volgende ogenblik zit hij diep in de put. Hij doet je tobben. Hij zorgt ervoor dat je vijanden krijgt en vrienden verliest. Hij doet je liegen en bedriegen. Hij houdt je uit je slaap. Enzovoort. Niemand kan het ontkennen.

De klassieke definitie van Yoga is: Yogashchittavrittinirodhah. Yoga is het beheersen van de golven in de geest. Het woord beheersen (nirodha) geeft aan dat de staat van Yoga de vrucht is van veel oefening. Het is zoals met boter. De boter zit in de melk. Je kunt echter maar boter eten en gebruiken als je de melk laat stremmen en als je ze hebt gekarnd. Je kunt boter natuurlijk ook kopen in de winkel. Maar hoe dan ook, alles heeft zijn prijs, slechts de kaas in de muizenval is gratis, maar de arme muis kan het niet navertellen.

Lees verder op: Wat is Yoga?

29-2-19

De vraag van 1 miljoen

Wat is Yoga? Het woord zelf geeft het antwoord. Yoga is afgeleid van de Sanskrit werkwoordswortel yoej, verenigen. Wat moet je verenigen? Je moet je verenigen met jezelf.

Als je er goed uitziet, vraagt niemand je iets. Als je er slecht of bedrukt uitziet, vraagt men je wat er scheelt. Dit betekent dat zich slecht en bedrukt voelen niet je natuurlijke staat is. Bekijk de foto van een wijze. Je ziet zaligheid op zijn gezicht. Sint-Franciscus van Sales zei: “Un saint triste, est un triste saint.” Als iemand van iets vindt dat het niet veel zaaks is, hoor je hem soms zeggen dat het maar een triestig geval is. Waarom zegt hij dat? Omdat hij er niet vrolijk van wordt. Met andere woorden, een triestige heilige is helemaal geen heilige. Heiligheid gaat altijd gepaard met vrolijkheid.

Lees verder op: De vraag van 1 miljoen

25-2-19

Tijdschrift Maart 2019


21-2-19

Hier sta ik en als ik mijn ogen sluit en probeer mijn bestaan te bevatten: "Ik", "Ik, "Ik", wat is dan de idee die zich opdringt? De idee van een lichaam. Ben ik dan slechts een combinatie van stoffelijke bestanddelen? De Vedas verklaren: "Neen." Ik ben een bewustzijn dat leeft in een lichaam. Ik ben niet het lichaam. Het lichaam zal sterven, maar ik zal niet sterven. Hier ben ik in dit lichaam; het zal afvallen, maar ik zal blijven leven. Ik heb ook een verleden. De ziel werd niet geschapen, want schepping betekent een samenstelling wat een zekere toekomstige ontbinding betekent. Als de ziel werd geschapen, moet ze ook sterven. Sommigen worden gelukkig geboren, genieten een volmaakte gezondheid, met een mooi lichaam, mentale kracht en er wordt in al hun behoeften voorzien. Anderen worden ongelukkig geboren, sommigen hebben geen handen of voeten, nog anderen zijn idioten en slepen zich doorheen een ellendig bestaan. Waarom, als ze allen werden geschapen, schept een rechtvaardige en genadige God de ene gelukkig en de andere ongelukkig, waarom is Hij zo partijdig? Het verandert de situatie niet in het minste te beweren dat degenen die in dit leven ongelukkig zijn gelukkig zullen zijn in een toekomstig leven. Waarom moet een mens zelfs hier ongelukkig zijn onder de heerschappij van een rechtvaardige en genadige God?

Lees verder op: Swami Vivekananda

31-1-19

DEHRADUN: Een 72-jarige Fransman, Pierre Reyniers, die zijn leven wijdde aan het dienen van melaatsen in Uttarakhand, stierf zondag 20 jan in een privéziekenhuis na het oplopen van de Varkensgriep. Op maandag vloog zijn zus naar Dehradun vanuit Frankrijk om zijn laatste riten uit te voeren.

27-1-19

Tijdschrift Februari 2019