The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


YOGACURSUS 1

Siva

60+ YOGA VOOR BEJAARDEN

OUD VAN JAREN, JONG VAN HART!

De ouderdom komt niet alleen. Dat is waar, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je versleten, kaduuk, stram, uitgeleefd, ziek en seniel bent. Met wat Yoga kun je tot op hoge leeftijd gezond van lijf en leden blijven en vooral jong van hart! Yogahoudingen houden je fit en op de been. Een Yogaleven fleurt je op en geeft je andere zinnen.

Rust roest

Liever lui zijn dan moe, is geen Yoga. Rust roest. Een Yogaleven betekent ontspannen en rustig bezig zijn.

Houd daarom zolang mogelijk zelf het heft in handen. Beredder in huis alles zoveel mogelijk zelf. Haal ook dagelijks een frisse neus. Wandelen is prettig en gezond en... geen boodschap is zo goed gedaan als die men zelf doet. Bedlegerigheid is voor oude mensen gevaarlijker dan vele kwalen. Voel je je niet goed, haal er dan vlug een dokter bij. Wees zo vlug mogelijk weer op de been en doe als het lukt wat ademhalingsoefeningen en andere oefeningetjes in je bed.

Bij de pinken blijven

"Wat me niet jeukt, dat krab ik niet," is geen Yoga. In je buurt zijn er wel mensen te vinden met wie je kunt praten. Je kunt er ook al eens een handje toesteken. Er zijn ook bejaardenbonden waar je wellicht vrienden en vriendinnen van vroeger ontmoet en met wie je wellicht eens op uitstap kunt...

Je geest en je geheugen zijn als je spieren: ze verschrompelen en worden stram als je ze niet gebruikt. Lees af en toe iets, zoals Yogamagazine of een boek over Yoga bijvoorbeeld en praat daar eens over met een vriend of een vriendin. Eens kaartspelen, een kruiswoordraadsel oplossen enz., dat hoort er allemaal bij...

Mager en gezond

Hoe minder je weegt, hoe minder kilo's je moet meeslepen en hoe minder je organen moeten labeuren. LUI, LEKKER en VEEL TE MEUGEN zijn daarom drie dingen die niet deugen. Een veelvraat delft zijn eigen graf. Onthoud: honger is de beste saus; een matige mond maakt het lijf gezond.

Een gezonde voeding moet gevarieerd zijn, want wanneer er bepaalde stoffen in ontbreken, lijdt je gezondheid eronder. Bruin brood, veel bij voorkeur gekookte of gestoomde groenten, wat rauwkost en fruit, wat nootjes en wat magere melk zijn de belangrijkste bestanddelen. Eet weinig aardappelen en zo weinig mogelijk dierlijke vetten en eiwitten. Vlees, vis en eieren zijn helemaal niet nodig om gezond te zijn :hoe minder je ervan eet, hoe beter!

Kook met plantaardige olie en smeer een goed plantaardige margarine op je brood. Suiker, snoep en gebakjes: je wordt er dik van en het is slechter voor je gezondheid dan je denkt!

Roken, zout en alcohol zijn voor niets goed. Je bent nooit te oud om die slechte gewoonten af te leren. Gebruik in de keuken enkel ongeraffineerd zeezout of kruidenzout, maar altijd met mate. Houd vooral het achterpoortje open, maar niet met laxeermiddelen. Vraag zonodig aan je dokter je een natuurlijk middel voor te schrijven: melksuiker, een goede thee of vlozaad.

Vooral wat Yogaoefeningen zijn belangrijk voor de spijsvertering en voor de goede werking van ALLE organen.

Gelukkig zijn: drijven op Gods genade "Hoe jonger, hoe zotter; hoe ouder, hoe botter", is een spreekwoord waar we geen snars van geloven. Uit contacten met oudere mensen hebben we geleerd dat duizend levenservaringen hen wijzer hebben gemaakt dan de jeugd. Ze kunnen tegen een tegenslag en zetten niet meteen hun stekels op als hen iets tegengaat. Ze zijn een Jan- of een Mie-content en hebben geleerd te aanvaarden en te drijven op Gods genade. Want dat is het geheim van het geluk!

YOGA...

IN 5 MAAND 5 JAAR JONGER !

De ouderdom heeft een zin, net zoals het hele leven een zin heeft. Een mens komt en gaat met lege handen. Een mens die sterft laat alles achter, behalve één ding: zijn Bestaan, zijn Ziel, zijn Zijn. De Mens in de mens is onsterfelijk. Dat hebben alle Wijzen geopenbaard! Het doel van het leven is die onsterfelijke Mens in de mens te vinden, om op het stervensuur voor Hem te verschijnen als Mens in alle waarachtigheid.

Het middel om je Zelf te vinden is Yoga, een innerlijke Stilte die te vinden is precies door te drijven op Gods genade!

Wie zei dit ook weer? "Zie de vogelen des hemels. Ze zaaien noch maaien en leggen geen voorraadschuren aan. Toch draagt de hemelse Vader zorg voor hen. Zie de leliën des velds. Ze spinnen niet en weven niet. Toch zijn ze in al hun naaktheid mooier dan Salomon." Wees zorgeloos zoals zij en leg al je zorgen en problemen aan zijn voeten. Hij weet wat best is.

Een dag is goed, als je, rustig, tevreden en in overgave aan Hem, gelukkig je hoofd kunt neerleggen. Dat is gelukkig zijn... dat wensen wij je toe!

Met Yoga is dat beslist mogelijk. Wees en doe daarom Yoga.

klik