The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


YOGACURSUS 1

Siva

LEZERS VRAGEN

Ik voel me verloren. Mijn lichaam doet pijn, eten gaat niet, slapen gaat niet, mijn denken -is zo weerbarstig. Soms barst ik van stress of angst. Er zijn ogenblikken waarop ik in gedragenheid en overgave stil kan zijn, maar die duren zelden lang. Vat doe ik? Volgens mijn dokter gaat het louter om een psychisch probleem.

Ik nodig je uit om samen het probleem uit te praten tot de oorzaak en de oplossing voor de hand liggen. De volgende lessen zullen je helpen ook zelf een dieper inzicht te krijgen in jezelf. De duidelijkheid van het probleem en het inzicht dat angst voor eenzaamheid (verloren zijn) maar een conditionering is, zullen je motiveren om de 9e les te lezen en te herlezen, te begrijpen, te beoefenen en stilaan te zijn. Ik stuur er je nu al een kopie van toe.

Beoefen inmiddels alles wat je geleerd hebt in deze cursus en herlees de lessen af en toe tot er een licht begint te branden. Neem inmiddels volwaardige maar lichte maaltijden en vast ééns om de week met Modifast. Vermijd koffie, alcohol en tabak. Haal alle dagen een frisse neus, in een gevoel van gedragenheid waarin alle gestalten wat innerlijker of indringender aanwezig zijn. Doe dagelijks Bhraamarie. Een warm ligbad met melisse, lavendel of oranjebloesem (in een washandje in het badwater laten trekken) of een koude douche zijn goede hulpmiddelen. Enkele minuten enkel je tenen in koud water (met een paar ijsblokjes) steken of een koud voet- of zitbad helpt. Een goed hulpmiddel is Passifloracomplex van dokter Vogel. Je kunt ook je eigen complex laten maken in de homeopathische apotheek, met oertinctuur van Valeriaan, Crataegens, Passiflora, Gelsemium, Lotuszaad en Melilotus in gelijke delen, l koffielepel in een glas water, 2 maal per dag en eens vóór het slapengaan zal je helpen. Grootmoeders zweren bij 2 á 3 kopjes Angelicawortelthee per dag en bij een koffielepel appelazijn in een glas water vóór het slapengaan. Dat alles helpt, maar wat inzicht in jezelf en de beoefening van deze cursus is uiteindelijk de enige oplossing.

Jaarlijks was ik de hele winter door verkouden en had ik wel eens griep, keelontsteking of bronchitis. Dank zij je oefeningen, gezonde voeding, Echinaceacomplex, Silicea Dl 2 en een dagelijkse Acerola-C (vitamine 0, heb ik tot nu toe probleemloos deze koude winter getrotseerd. Dank je. Mogen velen je voorbeeld volgen!

Ik sukkel met hoge bloeddruk. Welke oefeningen zijn goed voor me ?

Naast de voorlopige doktersbehandeling, moet je Yoga beoefenen in zijn totaliteit. Hoge bloeddruk is in vele gevallen trouwens het gevolg van stress en andere psychische problemen, die een nieuwe, rustiger en voldaner levensstijl eisen. De 6e les zal een goede spiegel zijn om de oorzaken van je spanningen op te sporen, te begrijpen en los te laten. Doe alle in deze cursus vermelde oefeningen, oorspronkelijk met de nadruk op gedragenheid (Berghouding), ontspanning en Bhraamarie gedurende ruim tien minuten. Wat later krijgen alle Aasanas, Zonnegroet en vooral Kripaa Moedraa evenveel aandacht. Die oefeningen doen wonderen !

Gebruik zo weinig mogelijk zout en zeg vaarwel aan tabak, alcohol, suiker en sterke koffie. Af en toe een kop cichorei is een oude remedie tegen hoge bloeddruk. Eet zo weinig mogelijk vlees en eet veel groenten, met een voorkeur voor worteltjes, paardebloem, venkel, selder, brandnetels, rode biet, prei, sla enz.

In een dieetwinkel vond ik KWAI, een samenstelling van knoflook, meidoorn, maretak enz. Dat is een fantastisch hulpmiddel. Bij de homeopathische apotheker kun je je ook Viscum crataegui-oertinctuur aanschaffen en er tweemaal per dag een in water opgelost koffielepeltje van nemen.

Een nieuwe levensstijl blijft belangrijkst. Helpt dat niet dan is een medisch onderzoek nodig om na te gaan of de hypertensie niet te wijten is aan andere aandoeningen.

Dank zij je brief heb ik de diepere oorzaken ontdekt van mijn vraatzucht en mijn niet te stuiten verlangen naar zoetigheden. Al 27 jaar werd ik op emotioneel gebied stiefmoederlijk behandeld. Ik was de oudste van zes kinderen. Mijn moeder was begaan met de kleinsten. Zelf nog een kind met veel nood aan tederheid en aandacht, moest ik integendeel het goede voorbeeld geven, de stoerste zijn, de sterkste zijn, de wijste zijn. Spontane uitingen van emotie, zowel vreugde als verdriet, waren overigens taboe. Ik deed hard mijn best, zonder één affectieve respons. En zo stapte ik 16 jaar geleden enorm geblokkeerd, gefrustreerd en gecomplexeerd in het huwelijk en werd vrij vlug geconfronteerd met de drankproblemen van mijn echtgenoot die mij emotioneel eveneens in de kou liet staan... Achteraf bekeken moet ik toegeven dat ik zonder die problemen nooit tot Yoga was gekomen. Yoga, oorspronkelijk oefening, wordt stilaan een openbaring. Haat jegens mijn echtgenoot werd omgebogen tot aanvaarding. Ik ervaar alles als een uitdaging om boven mezelf uit te groeien. Langzaam vielen schuld- en schaamtegevoelens van me af. Ik realiseerde me dat mijn man een zieke was die het heel moeilijk had... Ook met de kinderen ligt het moeilijk. Mijn oudste dochter heb ik altijd behandeld zoals mijn moeder mij behandelde. Ik schaam me zo.

Ze gelijkt op zovele punten op me dat ik in haar mijn eigen onhebbelijkheden, scherpe kanten, frustraties enz. verafschuwde. Met pieken in het haar en extravagante kleding vraagt ze om erkenning. Beiden zijn we gecomplexeerd en hebben we nood aan tederheid. Dat schept een provocerende houding die anderen eerder afstoot dan aantrekt. Allebei moeten we leren onszelf te zijn ! Kripaa Moedraa is een zegen voor me en schept een onverklaarbaar weten in mijn hart dat alles zoveel duidelijker maakt. Dat gebeurt alleen nog te fragmentarisch... De opvoeding van onze kinderen is me nog een probleem. Zé kunnen bij mij in alle openheid terechte zowel met hun bakvisproblemen als hun levensvragen. Het is spijtig dat ze zo weinig zin aan het leven geven, te vroeg begaan zijn met seks en zingenot. Ze bekijken de wereld zoals volwassen, maar missen de maturiteit om alles te relativeren.

Morele waarden, zelfdiscipline, verdraagzaamheid en offervaardigheid zijn hen zo moeilijk bij te brengen. Hen opvoeden tot goede mensen met een hoge moraal en spirituele aspiraties lijkt mij van primordiaal belang. Op school doen onze dochters het niet te best. Je stimuleert me om rustvol mezelf te zijn en de dingen te doen zoals ze in mijn handen komen, zonder verwachtingen en bedoelingen, maar mag ik dan mijn dochters geen duwtje in de rug geven ?

Uit je brief blijkt duidelijk dat Yoga licht werpt op je problemen en de hele situatie wat doorzichtiger maakt. Er zijn heel wat lichtpunten in je brief, maar wat de opvoeding van je dochters betreft, heb ik heel eventjes de wenkbrauwen gefronst. Wacht niet tot je kinderen met problemen komen.

Laat je brief eens aan hen lezen en praat erover tot ze aanvoelen wat er in je omging en omgaat. Overstelp ze niet met principes, maar praat ze over je eigen positieve ervaringen en vooral over de wijze waarop jij stilaan het probleem leerde bekijken. Tot begrip en inzicht komen en beseffen dat alles wat we doen een altijd falende schreeuw om zekerheid en erkenning en een rolletje is, waarmee we ons eigen gevoel, onze zelfbeleving en ons wezenlijk moreel bewustzijn verdonkeremanen. De hele cursus is een antwoord op je vragen. In de 6e , 7e en 8e les wordt alles veel duidelijker. In de 9e les vind je alle geheimen om Dat te zijn waarin alle problemen zichzelf oplossen. Vat de draad in de lessen. Beschouw de lessen als een spiegel en ga door met je oefening. De oplossing is nabij.

Op tv heb ik een uitzending over depressies gezien en toen begreep ik dat ik at omdat ik in een diepe depressie zit. Het vergaat me precies zoals een jonge man in het programma vertelde: "Ik interesseer me voor niets meer, voel me als gevangen in mijn huid, durf haast nergens meer naartoe, schuw mensen..." Vroeger was ik katholiek, maar nu geloof ik niets meer...

Ik stuur je een kopie van de volgende lessen toe. Je zult ze aandachtig lezen, als je echt beseft dat je depressie hét ogenblik van je leven is, waarin je beter dan wie ook dé keuze van je leven kunt maken. Een diepe depressie is het faillissement, niet van jezelf, maar van het hopeloos zelfvervreemde ik (6e les ). Je kunt twee kanten uit: de wenken van VRT volgen en, voor zover dat kans heeft op slagen, je zelfvervreemde ikje oppeppen met de middelen die je in de uitzending gehoord hebt. De tweede mogelijkheid bestaat in het lezen van alle lessen, het faillissement van je zelfvervreemde ik aanvaarden, zo mogelijk alle oefeningen uit deze cursus beoefenen en je allesomvattende Zelf te zoeken met Tantra (9e les ). Een depressie is een identiteitscrisis. Als je ontdekt wat je echt bent, zul je lachen om alles wat je nu beleeft. Als je het nu niet kunt opbrengen deze lessen te lezen en te beleven, dan bestaat de beste benadering erin je depressie te accepteren en je eens uit te zieken. Depressief zijn behoort nu eenmaal tot het leven. Depressief zijn MAG. Het is je recht je eens goed uit te zieken!

klik