The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


YOGACURSUS 1

Siva

LEZERS VRAGEN

Ik begon met Yoga omdat het niet meer ging, omdat ik niet echt meer voelde, leefde, tevreden was ... Als ik terugkijk op mijn leven, heb ik de indruk dat ik energie stak in verkeerde dingen : twee jaar mislukte universiteit, een verhouding met een mens die enkel oog had voor uiterlijkheid, standing, bezit enz. Daarna maar regentaat, waarmee ik me nog altijd een "achternakomertje", voel. Ik oefen mijn beroep uit met enige tegenzin, omdat ik me vergelijk en meet met mensen met hogere diploma's. Toen leerde ik mijn echtgenoot kennen. Heftige ruzie met mijn schoonouders , omdat ik met ballet, piano enz. niet in hun imago pas, gaf me al gauw een kater. Dan kwamen de materiële problemen: schulden en nog eens schulden. Ik weende tranen met tuiten, maar ten overstaan van mijn omgeving toonde ik me zelfzeker, omdat weinig geld hebben en dat laten zien zó vernederend is. Binnenin ben ik erg emotioneel, aandacht, erkenning en begrip vragende, maar uiterlijk kom ik als koel en hard over. Stilaan gaat het financieel wat beter.

In het eerste jaar van mijn huwelijk begonnen ook de lichamelijke ongemakken: hoofdpijn, te lage bloeddruk, zwaarlijvigheid, migraine en maagzweer. Dan accupunctuur en andere alternatieve geneeswijzen... Ik gaf dat alles op en zoek nu mezelf, zonder al mijn oude inspanningen om me in te passen in mijn omgeving en komedie te spelen, want wat ik ook doe, het is toch nooit goed ! Ik laat de dingen meer op hun beloop, probeer dingen los te laten, experimenteer met gedragenheid en overgave en probeer wat meer te drijven op genade...

Je levensverhaal is het verhaal van velen: problemen aan de binnenkant, glitter aan de buitenkant. Je vergelijken en meten met anderen, je teleurgestelde ambities, je hoog op de tenen lopen enz., zijn de wijzen waarop de geest in opgewondenheid zijn bron verlaat. Lees Vasishta' s visie op ziek zijn na en begrijp dat de kwalen waarmee je sukkelt, stuk voor stuk primaire ziekten zijn, ontstaan uit zelfvervreemding. Gelukkig ben je met goede inzichten met Yoga gestart. De Schriftelijke Cursus is je op het lijf geschreven. Het ontdekken van gedragenheid, overgave, waakzaamheid, een nieuw zelfbeeld, een daarop gebaseerde drievoudige oefeningen (5e les ), een grondig zicht op zelfvervreemding (6e les ), nieuw zijn, de boodschap van Ramana Maharshi (7e les ) , een moreel bewustzijn (8e les ) , Absolute Liefde (9e les ), studie en oefening zullen alle kwalen verdrijven. Ga rustig door met je oefening en beleef wat er in het slot van je brief staat. Je zult schitteren als Bewustzijn! Mediteer ook over de Praanas en de Chakras (zie volgende les ). Het rondhollen van je energie als een dier gewond door een pijl, zal vlug bedaren.

Ik heb regelmatig last van aambeien en aderspat. Wat doe ik daaraan?

Ik beide gevallen dient de bloedsomloop verbeterd door een oefenschema, waarin Zonnegroet, Omgekeerde Houdingen, ademhalingsoefeningen (Bhraamarie) en meditatie over de energie Vyaana met de Mantra VYAANAAYA SVAAHAA beslist niet mogen ontbreken.

Eet geen suiker, drink geen alcohol, vermijd specerijen. Voorkom constipatie door een vezelrijke voeding (bruin brood, groenten en fruit) en neem zonodig een tijdje melksuiker (Duphalac - bij de apotheker).

Millefolium, Aesculaforce en Hypericum van dokter Vogel zijn uitstekende hulpmiddelen. Een oud huismiddel tegen aambeien is rozemarijnhoning, met een vinger in de anus gebracht. Ook bepaalde enzymen zijn heel goed: raadpleeg de dokter.

Ik had vroeger al een onwelriekende adem. Sedert ik met Yoga begon is dat verergerd. Ik heb ook wat huiduitslag.

Beide verschijnselen hebben wellicht te maken met een versnelde zuivering van het lichaam. Ga door met oefenen, maar doe het systematisch. Eet geen suiker en zo mogelijk geen vlees. Appels, zuurkool, rauwe rode kool en radijsjes helpen. Thee van alsem na elke maaltijd is een gekend huismiddel tegen slechte adem. Seldersap en biergistpillen reinigen het bloed. Brandnetels in de soep, brandnetelthee, paardebloem en peterselie doen wonderen.

Het kauwen van venkel- of komijnzaadjes na elke maaltijd verbetert de spijsvertering en verfrist de adem. Een goede mondspray helpt tijdelijk het probleem te verdoezelen. Tanden verzorgen en jaarlijks een bezoekje brengen aan de tandarts is een must.

Ik probeer Yoga te beoefenen, maar... Er is iets dat me ertoe aanzet en iets dat me tegenhoudt. Het is alsof ik wil maar niet kan. Ik ben verliefd op iets dat ik niet ken. Misschien ben ik wel gek of heb ik teveel fantasie. Ik weet niet meer wie ik ben. Ik heb gelezen dat ik niet ben wie mijn omgeving me leerde te zijn. Vooral in de natuur besef ik dat, maar ik heb het gevoel dat ik zo nog vele levens kan doorgaan met dat te beseffen. Ik zit in een draaimolen. Mijn hoofd draait op volle toeren.

De Bhagavad Gietaa, alle andere Yogaschriften en ikzelf benadrukken de zelfvervreemding van de mens en hangen een ideaalbeeld op van de Zelfgerealiseerde Yogi. Het is niet de bedoeling je in gewetensnood te brengen of je voor te houden dat je het ideaal van vandaag op morgen moet realiseren.

Neen, het ideaal is er maar om je leven wat te heroriënteren en om in ogenblikken van hier- en nu-heid stilaan alle zelfvervreemding te doorbreken.

Het ideaal moet je niet waarmaken: het Zelf is altijd geopenbaard en zal schitteren uit zichzelf, naarmate alle zelfvervreemding vervaagt en verdwijnt.

De strijd in jezelf is niet de strijd tussen goed en kwaad, maar het onbewuste conflict tussen het Zelf of het Onbekende waar je verliefd op bent en je zelfvervreemding. Dat is het innerlijk conflict of de depressie van Arjoena die beschreven is in de Gietaa. Je bent helemaal niet gek, je bent een Arjoena die de weg zoekt en dus begenadigd is.

De eerste stap in Yoga is het accepteren van jezelf zoals je nu bent. Zelfaanvaarding is overgave en overgave is de basis van Yoga, die je stil genoeg maakt voor oefening en onthechting.

Oefening en onthechting zijn de sleutelwoorden van de Bhagavad Gietaa, de Yoga Soetra enz. In het begin betekenen ze dat je dagelijks wat ongedwongen, rustvol stil moet zitten. Is er dan een probleem in je geest, dan moet je het gewoon van alle kanten bekijken, zolang je dat kan opbrengen. Want na een tijd voelt het denken behoefte aan rust en is er een ogenblik waarop je onthecht een rustige toeschouwer kunt zijn van de totaliteit van ervaring of gewaarwording, opwellende gedachten en gevoelens inbegrepen.

De onthechting bestaat erin dat je die innerlijke film bekijkt als een film en dat je zo onbetrokken kijkt als naar wolken aan de hemel. De oefening bestaat erin die staat van onthecht toeschouwerschap zo dikwijls mogelijk te herhalen.

Eens begrepen zul je dat kunnen beleven in al je oefeningen en zal het iets zo spontaans worden dat je ook een toeschouwer zult worden van je bezigheden en alles wat er in je omgaat. Toeschouwerschap schept de lust naar toeschouwerschap. Je waakzaamheid zal groeien en groeien tot je je realiseert dat je ze bent !

Schrijf me af en toe. Met juiste oefening, aanvaarding en een zee van GEDULD komt alles terecht. Vlugger dan je denkt !

klik