The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


YOGACURSUS 1

Siva

LEZERS VRAGEN

Ik lijd aan slaapstoornissen. Wat doe ik daaraan ?

De oorzaken van slapeloosheid zijn talrijk. Zonder meer details is het onmogelijk concreet op het probleem in te gaan.

Sommige slaapstoornissen hebben te maken met een gebrekkige bloedsomloop, lage bloeddruk en een gebrekkige doorstroming van de energie. In dat geval voelt men onbehaaglijke kriebels in de benen en kan men moeilijk stilliggen. Herken je dat symptoom, dan moet je dagelijks Aasanas en Kripaa Moedraa beoefenen en zeer speciaal aandacht geven aan Bhraamari of bij ademhaling. Net vóór het slapengaan is het aangewezen een paar minuten diep te ontspannen in Cobrahouding (vooral buik, billen en dijen ontspannen!) .

Drink na het avondmaal geen koffie meer. Een homeopathische verdunning van cafeïne kan helpen. Raadpleeg een homeopaat.

De meeste slaapstoornissen hebben psychische oorzaken. De allerbelangrijkste oorzaak bestaat erin dat allerlei problemen niet verwerkt worden. De laatste tientallen jaren zijn slaapproblemen enorm toegenomen, omdat de mensen geen tijd meer nemen om eens een uurtje niets te doen -dan pas komen problemen echt boven!- en om met elkaar open te praten over gevoelens en problemen. Als je denken bij het slapengaan niet tot rust komt, mag je vooral geen verzet voeren tegen je geest. Ga integendeel bewust diep in op de dingen die je bezighouden en bekijk je problemen van alle kanten. Je denken wordt dat na enige tijd moe en zal je toelaten rustvol bewust te zijn van je ervaringen en weg te glijden in de sluimer van de slaap. Als er tegen je denken geen kruid gewassen is, herhaal dan in gedachten deze woorden : "Aatman (Zelf), openbaar U als Zien (observeren), opdat Liefde moge zien zoals nooit voorheen." Liefde oordeelt niet, omvat en accepteert.

Zelfs het feit van slapeloosheid wordt aanvaard, en een betere slaappil bestaat er niet.

Naarmate je de cursus begrijpt, beoefent en beleeft, verdwijnt het hele probleem helemaal vanzelf. Slik vooral nooit slaappillen. Authentieke Yoga lost alles op zonder pillen.

Natuurlijke slaapmiddelen : Avena Sativa (oertinctuur, 40 druppels in wat water), magere melkpoeder en een soeplepel melasse opgelost in water en desnoods Passifloracomplex.

In Berghouding en meditatie lukt het wel eens een toeschouwer te zijn maar tijdens mijn bezigheden word ik meegesleept door gedachten en problemen. Waarom heeft God dit alles zo ingewikkelde indringend en meeslepend gemaakt? Wanneer zal ik in 's hemelsnaam wat rustvoller mezelf zijn?

God schiep een paradijs door bemiddeling van Zijn Shakti (scheppende energie), die zowel de materiële, instrumentale als functionele oorzaak van de schepping is (zie 9e les ). Shakti is louter een Spel van Verandering of een paradijs voor de mens in zijn oorspronkelijkheid, zonder ik en zonder egoïsme. Het is niet je omgeving die je weghaalt uit je rustvolle waakzaamheid of Zelfbeleving. Er is geen andere boosdoener dan het "ik", dat sedert zijn ontstaan (zie 6e les ) geobsedeerd wordt door de gedachte dat alle zekerheid en geborgenheid buiten hemzelf liggen. Het ene motief achter alle gedachten, onrust en begeerten is het zoeken van zekerheid en geborgenheid buiten jezelf. Dat motief doet je alles achterna hollen en sleept je mee tot je het ontmaskert en in deze lessen ontdekt dat er geen andere zekerheid bestaat dan de Werkelijkheid, bestaande uit het Bewustzijn dat we zijn en uit de Natuur waartoe dit lichaam met alles erin, erop en eraan behoort. De Natuur is een spel, speel het. Nu! Is er een probleem nu? Is er een probleem hier? Er is geen ander probleem dan spijt om het verleden, angst om de toekomst en de obsessie dat geborgenheid buiten je ligt. Het verleden is weg, de toekomst bestaat niet en geborgenheid vind je enkel in de realisatie van voldaanheid in het Zelf en in je oorspronkelijke, paradijselijke Eenheidsbeleving (zie 6e les). Jezelf zijn is gedragenheid, een overgave die het verleden, de toekomst en elke hang naar geborgenheid loslaat. Overgave is een bodemloze innerlijke eenzaamheid. Daar ben je als des duivels voor! Daar loop je van je weg, nietwaar? Eenzaamheid is de kern van alle problemen en tegelijk het geheim van een ware doorbraak. Accepteer je innerlijke eenzaamheid, je leegte, je hopeloosheid en je niets-zijn tot op de bodem! Dan alleen zal de Eén-zame Werkelijkheid geopenbaard zijn als het Zelf, in een eeuwig minnespel met de Natuur, stralend van hemel tot aarde. Wees niets, daarin zul je alles zijn!

Ik ben zwaarlijvig en heb zwakke buikspieren. Omgekeerde Houdingen lukken me niet.

Zwaarlijvig zijn is een kwaal waar je vanaf moet. Doe de Cobrahouding gedurende lange tijd (systematisch de tijd opdrijven!). Drijf de Voorwaartse Buiging op tot zowat 3 minuten. Versterk inmiddels je buikspieren door de intensieve beoefening van de Balanshouding. Na enige tijd lukt de Omgekeerde Houding. Die oefeningen samen met Vishouding scheppen meer evenwicht in het metabolisme. Als je overigens de wenken volgt van de rubriek Voeding en om de week een dag vast met Modifast (bij de apotheker), word je langzaam, maar zeker slank en kun je zowat alle essentiële oefeningen aan. Bestudeer de Zonnegroet en doe hem dagelijks twaalf maal. Met al die middelen zul je blaken van gezondheid en je in een jaar tijd vijf jaar jonger voelen.

klik