The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

Uit licht van Sivanada : januari 2004   Vol. 453

DE LOTUSHOUDING (3)

In november 2003 beschreef ik de eerste oefening. Je zit op je mat met de benen gestrekt. Je buigt het linkerbeen en trekt de hiel tegen het perineum (plek tussen anus en geslachtsorgaan). Je ontspant dat linkerbeen zo goed mogelijk en duwt de knie op een gelijkmatige manier, zonder te veren en zonder bruuske bewegingen naar beneden met een gelijkmatige druk. Je houdt dit elke dag wat langer vol tot mettertijd het linkerbeen ontspannen op de grond ligt. Je doet hetzelfde ook aan de andere zijde.

In de tweede fase leg je de linkervoet op de rechterdij met de hiel tegen de buikwand. Daarna hetzelfde aan de andere zijde. Je drukt de knie telkens naar beneden tot hij de grond raakt. Dit heeft zijn tijd nodig. Overhaast niets, want dat lost niets op. Integendeel.

De oefening voor deze maand:

Leg de linkervoet op de rechterdij met de hiel tegen de buikwand. Buig het rechterbeen en trek de voet tegen het linkerscheenbeen. Zit rechtop. Zet de handpalmen tegen elkaar en mediteer over het Absolute, dat wil zeggen Dat wat je ogen niet kunnen zien, je oren niet kunnen horen, je mond niet kan formuleren en je geest niet kan bevatten, maar dat aan de zintuigen en de geest hun licht en leven geeft, Dat wat niet ver weg is, maar dat je eigen wezenlijke Werkelijkheid is. Het ligt voorbij woorden en gedachten. Of zoals Kabier zei, als men van de zeven zeeen een inktpot zou maken, van alle woudbomen een pen en van de hele aarde een blad papier, dan nog kon men de glorie van die Werkelijkheid niet beschrijven. Zelfs al was het Sarasvatie, de godin van de wijsheid zelf, die met die pen en die inkt op dat papier schreef, dan nog zou ze er niet in slagen er zelfs maar één fractie terdege van te beschrijven, al ging ze er eeuwen en eeuwen mee door. Mediteer aldus en ga voorbij het lichaam en de geest.

Doe hetzelfde aan de andere zijde. Is het nog te vroeg om nu al zo ver te gaan, leg dit maandblad dan weg tot later, tot je voelt dat de tijd rijp is.