The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage
klik

Deel VII

Mayoeraasana

Op dit ogenblik in het oefenschema kun je Mayoeraasana, Pauwenhouding, beoefenen. Deze aasana geeft je punch. Ze geneest buikloop en versterkt de lever. In het begin kun je de adem inhouden. Dat geeft kracht. Maar mettertijd kun je ook in deze houding rustig doorademen. Vrouwen hebben het wat moeilijker met Mayoeraasana: hun borsten zitten in de weg. Maar ook zij kunnen het leren. Je zit in Vajraasana. Je spreidt de knieën. Dit heet Mandoekaasana, Kikvorshouding. Je zet de handpalmen op de grond, met de vingers naar je toe en de ellebogen samen. Ga met de buik op de ellebogen liggen en strek romp en benen in elkaars verlengde. Als de tenen nog de grond raken heet de houding Hamsaasana, Zwaanhouding. Als je geen al te sterke polsen hebt, kun je Mayoeraasana beoefenen op je vuisten. Dit is gemakkelijk.

Ardha Matsyendraasana

Ardha Matsyendraasana, Halve Houding van Matsyendra, is een unieke houding: ze geeft de wervelkolom een schroefbeweging. Masyendra was de Yogi die in Matsyendraasana zat te mediteren. Matsyendra betekent: heer (Indra) van de vissen (matsya). De vis is het symbool van de stilte. De klassieke Matsyendraasana is ontzettend moeilijk, daarom wordt een gemakkelijker variatie voorgeschreven, de halve Houding van Matsyendra, Ardha Matsyendrasana. Beginners kunnen de schroefbeweging van de wervelkolom eerst beoefenen in rugligging. Lig op de rug, trek de knieën op, maar houd de voetzolen tegen de grond. Houd de benen samen. Houd de handen aan de lendenen met de duimen naar boven of strek de armen op de grond een beetje van het lichaam verwijderd met de handpalmen op de grond. Draai nu het hoofd naar links en de knieën naar rechts. De linkervoet ligt nu op de rechter, zodat de knieën samen blijven. Adem rustig door. Ontspan bewust het hele lichaam. Rust in de Werkelijkheid achter het lichaam en de geest.
Doe dan hetzelfde aan de andere zijde.
Alvorens te beëindigen kun je er een soepele beweging van maken: hoofd naar links, knieën naar rechts, knieën naar links, hoofd naar rechts enz. Eerst langzaam, dan sneller, maar nooit bruusk. Deze draaiende beweging is een weldaad voor de wervelkolom.

Daarna kun je de eigenlijke Ardha Matsyendraasana aanpakken. Ga zitten met de knieën opgetrokken en de voetzolen plat op de grond. Leg de handen naast de voeten en ontspan het hele lichaam. Is dit gebeurd, leg dan de buitenkant van het linkerbeen op de grond en trek de hiel zo dicht mogelijk tegen de rechterbil. Plaats de rechtervoet over het linkerbeen tegen de buitenkant van de linkerdij. Draai de linkerschouder tegen de rechterknie, leg de linkerarm rond de rechterknie en draai naar rechts, ook het hoofd. Dit is de gemakkelijkste variatie. Houd beide delen van het zitvlak tegen de grond. Doe hetzelfde aan de andere zijde.

Na een tijd kun Je de klassieke Ardha Matsyendraasana leren: breng de linkerschouder zo dicht mogelijk bij de knie van het opstaande been, leg de linkerarm achter het opstaande rechterbeen en grijp de rechtervoet. Leg de andere arm in de lendenen. Dit is moeilijker, maar ook doeltreffender en heel weldoend. Hoe dichter de knie en de oksel elkaar naderen hoe gemakkelijker de houding wordt.

Zit goed rechtop, Stel je voor dat je groeit. De twee delen van het zitvlak raken de grond. Leun niet naar achteren.

Matsyendraasana